”Minusta kesä on kuin velvollisuus”
– runoilija Helvi Hämäläinen
Ajatus on yllättävä – en ole itse huomannut, että kesä olisi velvollisuus – mutta runoilijan havainnosta olen iloinen, sillä se lisää tietoani kesästä. Kyllä, kesässä tosiaan on jotakin, joka velvoittaa elämään tietyllä tavalla, tehokkaasti nauttien.
Tarkkanäköiset havainnot ovat runoilijoiden työtä. Mutta on mahdollista ajatella myös toisin päin: Entä jos kirjoittaminen johtaa tarkkanäköisiin havaintoihin?
Kirjoittaminen lisää itsetuntemusta
Kirjoittaminen on löytämistä, se tuottaa uusia ajatuksia, joita emme tienneet tietävämme. Kirjoittaminen luo yhteyden elämän pohjavirtaan. Juuri siksi kirjoittaminen on tehokas itsetuntemuksen muoto.
Kirjailija Claes Andersson käsitteli teksteissään usein luovuutta ja vapautta. Kirjoittamisen vapauttavaa vaikutusta hän kuvasi näin:
Ihminen voi kirjoittamalla muuttaa oman elämänsä ja kirjoittamisen voimalla myös murtautua ulos lapsuuden ja nuoruuden vankilastaan, toteuttamaan omia mieltymyksiään, omia unelmiaan ja kehittämään omia uinuvia kykyjään.
(Luova mieli: kirjoittamisen vimma ja vastus. Kirjapaja 2002)
Kun Tarinavoiman ensimmäinen pitkä elämäkertakurssi päättyi, kysyin osallistujien kokemuksia kirjoittamisesta. Vastauksissa toistui voimaantumisen tunne. Kirjoittajat kokivat vahvistuneensa, kun he ryhtyivät kirjalliseen muistelutyöhön.
Kokosin kurssipalautteiden perusteella kuuden kohdan listan vaikutuksista, joita elämäkertakirjoittamisella on:
- Rohkaistuminen. Kun kertoo avoimesti ja rehellisesti omasta elämästään, voi lakata häpeämästä. Kirjoittaminen auttaa oivaltamaan, että meillä on oikeus omiin tunteisiimme. Eletty elämä teki meistä sellaisia kuin nyt olemme.
- Ymmärryksen syveneminen. Kun keskittyy kuvaamaan elämänsä tapahtumia, oivaltaa uusia asioita itsestään, perheestään ja sukunsa historiasta. Tehtyjen valintojen tausta piirtyy esiin.
- Elämälle herkistyminen. Arkisetkin asiat muuttuvat kiinnostaviksi, kun niitä tarkastelee kirjoittajan näkökulmasta. Elämä tapahtuu arjen ohikiitävissä hetkissä, ja sen huomaaminen on arvokasta.
- Oppiminen. Toisten kirjoittajien tarinoita lukemalla tajuaa, kuinka ihmeen erilasta elämää eri puolilla Suomea on eletty – ja toisaalta kuinka tunteemme ovat sittenkin ihmeen samanlaisia.
- Terapeuttisuus. Vaikeiden asioiden esiin kirjoittaminen eheyttää mieltä. Tarinansa julkaisemalla voi myös saada myötäeläviä lukijoita, mikä vahvistaa kirjoittamisen terapeuttista kokemusta.
- Itsensä voittaminen. Vaikka kirjoittaminen on vaativaa, sinnikkyys todella palkitaan. Valmiiksi saamisen ilo tuottaa upean itsensä ylittämisen kokemuksen.
Yhteistä kaikille näille vaikutuksille on itsetuntemuksen vahvistumisen kokemus. Kirjoittaja muuttuu enemmän omaksi itsekseen. Ja mitä paremmin tuntee itsensä, sitä varmemmin osaa elää oman näköistä elämää ja tehdä itselleen oikeita valintoja.