Kirja avonaisena kaksi sivua sydamen muotoon avattuna

Artikkeli:
Kolme parasta ja kolme yllättävintä lukupaikkaa

Kysyin Tarinavoiman yhteisöltä, missä on sinun mieluisin lukupaikkasi – missä tykkäät lukea. Samalla tiedustelin kokemuksia äänikirjoista ja muista uusista lukemisen tavoista.

Sain useita kymmeniä vastauksia – lämpimät kiitokset kaikille! Lukupaikkojen kirjo yllätti positiivisesti. Erityisesti kuvaukset kirjojen ja lukemisen merkityksestä koskettivat. Moni kokee kirjallisuuden arvokkaaksi osaksi elämäänsä.

Kyselyn perusteella Tarinavoiman yhteisön kolme suosituinta lukupaikkaa ovat:

  1. Oma sänky
  2. Kotisohva
  3. Bussi tai juna

Suosituin lukupaikka on sänky

Tarinavoiman yhteisön jäsenten suosituin lukupaikka on omassa sängyssä. Moni kertoo lukevansa illalla ennen nukahtamista, tai muuten vaan sängyn päällä rentoutuen.

“Minulle mieluisin lukupaikkaa on oma sänky. Kun vedän liukuoven kiinni, laskeutuu lukurauha huoneeseen.”

– Eila

“Luen oikeastaan vain sängyssä. Illalla nukkumaan mennessä tunnin verran ja aamulla herättyäni saman verran. Jos satun heräämään yöllä, luen silloinkin.”

– Anna-Liisa

Tarinaan voi uppoutua myös yhdessä puolison kanssa. Se voi olla erityinen läheisyyden ja yhdessäolon heti.

“Luen miehelleni ääneen milloin Seitsemää veljestä, milloin Tomi Kontion runoja. Parhaillaan on menossa Maria Petterssonin uhkea katsaus Historian jännät naiset. Ääneen lukeminen on kuin elävä äänikirja. Se on hauskaa ja koskettavaa yhdessäoloa.”

– Tiina

“Ennen nukkumaan menoa luen ääneen kirjaa, sillä mieheni siinä vierelläni saa samalla näin kuunnella. Hän kun haluaisi myös lukea kirjoja, mutta hänellä ei kuulemma ole aikaa, joten näin hänen toiveensa täyttyy minun lukemallani ”äänikirjalla”

– Piipa

Kirja mukana joka paikassa

Monet yhteisömme jäsenet ovat intohimoisia lukijoita. Kirja on koko ajan mukana, ja luettavana voi olla montakin kirjaa samanaikaisesti.

“Luen joka päivä. Kirja kädessä vaikka hellan ääressä ruokaa laittaessa. Kirja mukana päiväkodin lyhyellä ruokatauolla. Työpäivän jälkeen kotona pötkötän puusohvalla ja luen. Kirja sängyssä ennen kuin uni voittaa. Asuntoautossa kirjat mukana ja kudin.”

– Seija

”Luen joka paikassa, aina, kun mahdollista: sohvalla, vuoteessa, nojatuolissa, pöydän ääressä, lentokentällä, linja-autossa, junassa, lentokoneessa… missä tahansa, kunhan on hieman valoa.”

– Ali

”Nyt aikuisena en lähde pienellekään retkelle ilman kirjaa kassissa. Luen niitä bussissa, kahvilassa, odotushuoneessa. Missä vain on hetki, jolloin voi sulkea muut ulkopuolelle ja olla siellä, minne kirja vie.

– Anu-Elina

Nämä lukupaikat yllättivät

Oli kiva kuulla vinkkejä myös hieman epätavallisemmista lukupaikoista. Vastauksissa esiin tulleista lukupaikoista kolme erikoisinta ovat:

  1. Sauna
  2. Riippusilta
  3. Kirjakaupan ikkuna

“Lempilukupaikkani on haalea sauna. Joko lämmitän kiuasta ihan vähän vain itseäni varten tai sitten menen lauteille joksikin aikaa ja poistun ennen kuin mieheni saapuu löylyttelyvuoroonsa. Onhan tämä vähän heikko korvike Konsta Pylkkäsen tyyppiselle uuninpankolle, mutta voin kuvitella itseni vanhaan aikaan ja aika ajoin vilkaisemaan räppänästä pihalle, jossa muu maailma saa hyöriä.”

– Leena

“Mika Waltarin seuduilla Pornaisissa törmäsin Mustijoen riippusillalla kahteen naiseen jotka lukivat ääneen toisilleen otteita Waltarin kirjoista. Mikä hieno idea! Itse luen lähes pelkästään sängyssä, peiton alla. Illalla, aamulla ja vapaapäivänä myös päivällä. Olen tehnyt näin aina. Lapsena otin sänkyyn jopa eväitä, ettei lukemista tarvinnut keskeyttää syömisen vuoksi.”

– Adela

”Joitakin vuosia sitten löin paikallisen kirjakaupan kanssa vedon: jos saan heidän FB-tykkäyksensä määrän nousemaan yli 1000, luen viikon heidän näyteikkunassaan. Noh, minähän voitin vedon ja istuin viikon heidän näyteikkunassaan lukemassa sen vuoden Finlandia-ehdokkaita, satuja ja runoja.”

– Ulla

Äänikirjat ja kirjojen suoratoistopalvelut laajentavat mahdollisuuksia

Jotkut kommentoivat, että perinteinen paperinen kirja on paras, mutta jotkut ovat innostuneet myös äänikirjoista ja e-kirjoista.

“Äänikirjojen aikakaudella luen taas paljon, ehkä enemmän kuin koskaan! Kuunnellahan voi lenkillä, siivotessa, matkoilla – ei väliä, millainen valaistus tai onko lukulasit mukana… Parasta on uniajastin ja että lukunopeutta voi säätää. Ja jos ajatukset karkaa, voi kelata takaisin. Aluksi kuvittelin, että vain kaunokirjallisuutta voi kuunnella ja tietokirjat pitäisi oikeasti lukea, mutta olin väärässä. Ainoa harmi on, ettei sitaatteja pysty poimimaan talteen.

– Anne

Yksi lukupaikkani on bussi. Minulla on aina e-kirja kännykkään ladattuna, ja vaikka en menisi kuin varttitunnin matkan keskikaupungille, otan kirjan esille. Vaivatonta ja helppoa.

– Marsa

Ohikulkiessa runo tai kaksi

Vastaukset osoittavat, että kirjat ja lukeminen ovat monelle meistä elämäntapa. Kirjoja voi lukea erilaisissa tilanteissa, joskus keskittyneesti tarinaan uppoutuen, joskus taas nopeasti muutaman sivun hotkaisten. Haluan kannustaa jokaista löytämään oman tapansa nauttia kirjoista ja löytää niistä innoitusta ja sisältöä elämäänsä. Pois kaikki turhat ajatukset, jotka vähänkään uhkaavat lukemisen vapautta ja riemua! Tässä vielä yksi hieno esimerkki kirjojen monipuolisesta ja ennakkoluulottomasta käytöstä:

”Yksi lukupaikka on tietenkin sänky, jossa illan päätteeksi, ennen nukkumaan menoa luen ääneen kirjaa, sillä mieheni siinä vierelläni saa samalla näin kuunnella ”äänikirjaa”. Makkarin kulmahyllyssä minulla on nyt Pirjo Kotamäen Villit linnut olkapäillä -runokirja, joka kertoo runoin Franciscus Assisilaisesta. Otan ohikulkiessani siitä runon tai kaksi lukunautinnoksi.

Meillä on kaksi wc:tä, joihin molempiin olen laittanut kirjoja luettavakseni. Kirjoja on myös keittiön ikkunalaudalla. Kun istahdan ikkunan ääreen, otan joskus kirjan ja luen siitä yhden kappaleen. Ja tokihan olohuoneessa on monia kirjoja, joita on helppo ottaa lasioven takaa luettavaksi. Vaikka meillä on remontti kotona menossa, kannoin olohuoneeseen yhden kirjahyllyn osan ja täytin sen kaksi hyllyä lempikirjoillani, jotka kaivoin esiin remontinaikaisesta kirjavarastostamme…

Harrastan myös lukemista kirjakaupoissa, sillä jos minulla on paljon luppoaikaa, menen kirjakauppaan ja luen kirjojen alkuja. Äänikirjoja lainaan silloin, kun minulla on meneillään sellainen työ, jossa äänikirjan kuuntelu ei haittaa keskittymistä. Äänikirjan kuuntelu on kuin paluu lapsuuteen, jossa äiti tai isä lukivat minulle kirjaa.”

– Piipa

Tutkittua tietoa lukemisen hyödyistä

Lukijat tuntevat lukemisen positiiviset vaikutukset parhaiten omassa elämässään, mutta niitä on myös tutkimuksilla todennettu. Puoli tuntia päivässä riittää erilaisten kognitiivisten eli tietoa käsittelevien taitojen paranemiseen. Lukeminen virkistää ajattelua ja havaitsemista. Se parantaa keskittymiskykyä, muistia, mielikuvitusta ja empatiakykyä. Lisäksi se vähentää stressiä ja rauhoittaa unta. Nämä hyödyt saa irti nimenomaan kirjan lukemisesta. Lehtien ja uutisten lukeminen ei tuota samaa tulosta. (Lähde: Kirja-lehti. WSOY 2020.)