Kirjan kirjoittaminen

Artikkeli:
Kirjan kirjoittaminen muistoista romaaniksi

Kirjan kirjoittaminen voi onnistua näin: Espoolainen Anne Meretmaa kirjoitti Tarinavoima kurssilla dokumentaarisen kertomuksen vaihto-oppilasvuodestaan Yhdysvalloissa. Sen jälkeen hän julkaisi kertomuksen pohjalta fiktiivisen romaanin.

Anne Meretmaan romaani Helmin matka kertoo kuusihenkisen suomalaisperheen esikoistyttärestä, joka pääsee 1960-luvulla Yhdysvaltoihin vaihto-oppilaaksi. Ajanjakso on historiallinen: Kennedyn kuolema ja Martin Luther Kingin nousu ovat ajankohtaisia ilmiöitä. Suomalainen Helmi näkee uudessa kodissaan keskilännessä yhtäältä konservatiivisia ja toisaalta edistyksellisiä virtauksia. Vuoden aikana hän kohtaa myös ensirakkautensa.

Anne osallistui Tarinavoiman elämäkertakirjoittamisen kurssille ja kirjoitti kurssilla dokumentaarisen kertomuksen vaihto-oppilasvuodestaan Yhdysvalloissa. Mitä sen jälkeen tapahtui?

Teksti lojui muutaman kuukauden koneella, kunnes innostuin jatkamaan sitä ja huomasin päätyväni autofiktioon. Edelleen ollaan 1960-luvun jenkeissä, mutta siellä seikkailee lahtelainen tyttö, jolle tapahtuu aika paljon enemmän kuin minulle aikanaan. Vaikka minullekin tapahtui paljon. Enkä ole syntymälahtelainen.

Annoit teoksesi päähenkilölle nimeksi Helmi, ja Yhdysvalloissa häntä kutsutaan Heleniksi. Teet sillä ratkaisulla pesäeron perinteiseen autofiktioon. Voiko sanoa, että teoksesi on omien kokemustesi pohjalta kirjoitettu fiktiivinen romaani?

Nimen muuttaminen oli osa tekstin etäännyttämistä omasta tarinastani. Nimitarina on totta, ja sen muisteleminen tuntuu vieläkin kipeältä, mutta oli helpompi kirjoittaa, kun nimi oli toinen. Ehkä määrittelysi omien kokemusten pohjalta kirjoitettu fiktiivinen romaani kuvaa tekstiäni parhaiten.

Mikä sai sinut laajentamaan kertomustasi fiktion suuntaan?

Tajusin, että sillä tavalla pystyin kirjoittamaan omasta elämästäni. Kun muutin riittävästi muuttujia, ei ollutkaan enää vaikeaa kirjoittaa mielen syövereistä pompahtelevista lapsuuden muistoista. Huomasin myös, että versio versiolta muistin enemmän lapsuudestani ja näiden muistojen liittäminen tarinaan helpottui. Ensimmäisellä kerralla olin jotenkin vereslihalla, mutta viimeisen version kirjoitettuani tuntui kuin jokin tulppa olisi irrotettu ja muistojen pulppuaminen pintaan tuntuikin tosi hyvältä.

Haluatko kertoa tarkemmin, minkälaisia asioita halusit muuttaa?

Halusin muuttaa jonkin verran perhefaktoja sekä Suomessa että Amerikassa. Vaikka tarinassa on valtavan paljon koettua ja osa ihmisistä on kuin elämäkerrastani minun kokeminani, niin tarvitsin draaman kaarta varten vähän väritystä. Jotkut henkilöt olivat hiukan lempeämpiä todellisuudessa ja kaikki ihanuus ei ollut aivan totta.

Miten fiktiivisen kirjan kirjoittaminen eroaa faktapohjaisesta kerronnasta sinun kokemuksesi mukaan?

Tämä oli toinen romaanini. Päätin eläkkeelle jäätyäni, että opettelen kirjoittamaan romaania. Aiemmin olen kirjoittanut faktaa työni puolesta. Kuvittelin kirjoittavani myös elämäkerran. Siksi tulin Tarinavoiman kurssille. Minun oli aika vaikea löytää tarvitsemiani faktoja perheestäni ja suvustani. Ajattelin myös, että jos kirjoitan rehellisesti elämästäni, saatan loukata joitakin läheisiäni. Ja jotkut sanoivatkin, että minusta et ainakaan saa kirjoittaa. Mietin myös sitä, että elämäkertaa en voi julkaista. Enhän minä ole tunnettu henkilö. Kukaan ei ole kiinnostunut sellaisesta elämäkerrasta. Tällä tavalla uskon saavani joukon lukijoita tarinalleni. Se myös kiehtoo minua. Ehkä tämän jälkeen alan kirjoittaa elämäkertaani.

Mitä ajattelet väitteestä, että fiktion täytyy olla psykologisesti rehellistä, jotta se koskettaa lukijaa?

Olen ehdottomasti samaa mieltä. Omalta osaltani voin sanoa, että tunnetasolla kirja on alusta loppuun totta. Kiehtovaa siinä on se, että lukija voi vain arvailla, mikä tarinan kulusta on keksittyä, ellei hän tunne taustaani. Jotenkin se tuntuu turvalliselta.

Minkä neuvon antaisit muille kirjan kirjoittamisesta?

Haluaisin sanoa niille, jotka kamppailevat saman asian kanssa kuin minä, eli uskallanko kirjoittaa julkaistavaksi asti omasta elämästäni, että tämä voi olla yksi keino. Fiktion viitekehys vapauttaa kummasti. Tein tämän tarinan aihepiirin osalta taustatutkimusta siinä missä olisin tehnyt sitä elämäkertaakin varten, mutta sitten höystin sitä.

Anne Meretmaa: Helmin Matka, Books on Demand Helsinki 2021. Kirjaa voi tilata Annelta osoitteesta helmin.matka@gmail.com (20€ / kpl).

Lue myös artikkeli: Elämäkerta – faktaa, fiktiota vai autofiktiota?