Kaikki kirjoittajat joutuvat ratkomaan myös käytännöllisiä kysymyksiä kuten missä ja milloin kirjoitan, ja miten löydän aikaa kirjoittamiselle kaiken muun elämän ohessa.
Aika on ollut suurin haasteeni. Lisäksi myös se, etten osaa päättää mikä teema edellä etenisin kirjoittamisessani. Epäilys siitä mihin keskittyisi elämässään, kirjoittamiseen vaiko johonkin muuhun. Niin moni asia kiinnostaa, mutta kaikkeen, mistä olen kiinnostunut, liittyy myös kirjoittaminen.
– Anne Olkkonen
Suurin osa kirjoittajista joutuu pohtimaan näitä kysymyksiä: Miten priorisoin tekemiseni? Minkä jätän tekemättä silloin, kun haluan kirjoittaa?
Yksi tärkeä kysymys on myös tämä: Miksi haluan kirjoittaa?
Kirjoittaminen voi olla sinulle tärkeää monesta syystä. Tarkoituksen tunnistaminen voi tuoda apua ajanhallintaan. Esimerkki: Jos tiedät, että haluat kirjoittaa elämäkerran, koska haluat antaa lapsillesi ja lapsenlapsillesi mahdollisuuden tutustua omiin juuriinsa sinun elämäntarinasi kautta, huomaat että tavoite on niin tärkeä, että sinun on yksinkertaisesti pakko järjestää sitä varten aikaa, ja jättää jotain muuta tekemättä.
Koska eihän tehtäväsi ole pelkästään kirjoittaa, vaan tehtäväsi on vahvistaa lastesi kokemusta heidän omista juuristaan!
Aikaan liittyvät valinnat eivät ole aina omissa käsissämme
Olen aika vanha ja väsynyt, minulla pitäisi olla kotiapulainen, sillä leijonanosa päivästä kuluu huushollitöihin, joita mieheni vasta vanhana nyt opettelee. – – Yksi ihminen ei vaan kaikkeen ehdi, etenkin jos on 60 prosentin liikuntavammainen. Minun pitäisi saada paljon aikaa keskittyäkseni, olen yliherkkä häiriöille, viikot menevät niin, että pakollisia kotitöitäkään ei ehdi.
– Pirjo Dahlblom
Kun valinnat eivät ole käsissämme, tehtävämme on lempeästi torjua tuskastumisen tunnetta ja hyväksyä se, että käytössämme on vain vähän aikaa – tuokio silloin, toinen tällöin.
Älä siis soimaa itseäsi siitä, jos et ehdi tai jaksa kirjoittaa niin paljon kuin haluaisit. Mieti, minkälaisia aikaan liittyviä ratkaisuja pystyt tekemään, vaikka kuinka pieniä.
Merkitse kalenteriin tuokio kirjoittamista varten
Jos voit merkitä kalenteriin vakituisen ajan kirjoittamista varten, tee se! Merkitse realistinen aikavaraus, josta voit pitää kiinni. Jos kaksi tuntia viikossa on liian paljon, varaa tunti. Jos tunti on liikaa, varaa puoli tuntia. Tee se, mikä on sinulle mahdollista.
Kirjoittajana kannattaa miettiä, mihin aikaan päivästä on parhaimmillaan. Itselleni paras ja tehokkain aika on aamupäivällä. Buukkaan tämän ajan jo valmiiksi kalenteristani ihan kuten minkä tahansa tärkeän asian. Tavoitteellinen tapa toimia tuottaa parhaimman tuloksen myös kirjoitustyössä.
– Riitta Luhanka-Aalto
Kytke kirjoittamisen hetket vakiintuneen tavan yhteyteen
Voit myös kytkeä kirjoittamisen hetket johonkin jo vakiintuneeseen tapaan. Esimerkki: Itse käytän kirjoittamiseen maanantai-iltoja, jolloin muu perhe on omissa harrastuksissaan. Varjelen näitä iltoja häiriöiltä, enkä mielelläni sovi niihin ajankohtiin muita menoja.
Olen päättänyt herätä aamuisin noin viiden maissa ja varata pari tuntia kirjoittamiseen ennen kuin muu perhe herää, jotta en häiritse muita perheenjäseniä ja he eivät häiritse minun kirjoittamistani. Tämä on toiminut erittäin hyvin varsinkin, kun nyt olemme muuttamassa uuteen asuntoon ja pakkaamassa tavaroita, niin kirjoittamisajasta on ollut pulaa.
Luulen, että on hyvä myös suunnitella rauhallinen paikka kirjoittamiselle. Itse olen lisännyt myös muita rituaaleja kirjoittamiseen. Vedän aina äitini kutomat villasukat jalkaan, kun kirjoitan, sillä kirjoitan vanhempieni elämäntarinaa. Sukat auttavan keskittymään vanhempieni elämään. Satuja kirjoittaessani koristelin kirjoittamispaikan aiheeseen sopivilla luvuilla ja poltin kynttilää.
– Eija Nylund
Motivaatio kasvaa, kun näet tuloksia
Kun huomaat työsi arvon, saat voimia tehdä ajankäyttöön liittyviä valintoja. Minä olen löytänyt kodinhoidon alueelta priorisoinnin mahdollisuuksia. Voin helposti lykätä viikkosiivousta, jos tarvitsen aikaa kirjoittamiseen. Ymmärrän, ettei tämä ratkaisu sovi kaikille, mutta kannustan jokaista etsimään itselleen sopivaa tekemisen tärkeysjärjestystä.
Kirjoittamiselle löytyy aikaa, kun sitä järjestää. Tämä pätee kaikkiin elämäntilanteisiin. Olen varannut kirjoitusaikaa kalenterista sellaisiin kohtiin, joissa kirjoittamiselle on parhaat edellytykset. Herään yleensä aikaisin. Kirjoittaminen sujuu parhaiten hiljaisessa talossa, kun mieheni on vielä unessa ja siksi olenkin nyt varannut aikaa kirjoittamiselle parina aamuna viikossa. Lisäksi yritän viettää yhden päivän viikossa kaupunkikodissamme yksin. Olen huomannut, että minun on vaikea keskittyä, jos ympäristössäni on ääniä ja kuulen muiden touhuavan. En pysty keskittymään niin, että osaisin sulkea muun maailman ympäriltäni. Se olisikin hieno taito ja helpottaisi ajan löytymistä.
– Anu Hartonen
Muistuta itsellesi, miksi kirjoittaminen on sinulle tärkeää
Muista kiittää itseäsi lämpimästi aina, kun olet onnistunut ottamaan aikaa kirjoittamiselle. Kerro itsellesi, miksi se on sinulle tärkeää, ja pidä näitä perusteluja ja tavoitteita mielessäsi.
Tällä hetkellä varojen kerääminen Naisten Pankille vie todella paljon aikaani. Joudun siis käymään henkistä taistelua asian kanssa. Toisaalta olen oppinut itsestäni sen, että asiat vaativat hauduttamista. Senkin tiedän, että kun kunnolla pääsen vauhtiin, kirjoittaminen vie mennessään. – – Olen myös asettanut itselleni tavoitteen eli elämäntarinani tulee olla valmis, kun täytän 70 vuotta. Ensi kevään ja kesän aion käyttää paljon aikaa kirjoittamiseen.
– Pirkko Huhtinen
Tavoite ja määräpäivä antavat potkua tekemiseen
Tavoite ja määräpäivä antavat usein potkua tekemiseen. Tavoitteen kannustavaa voimaa voi lisätä kertomalla siitä muillekin: “Pidän vappuna juhlat valmistuneen käsikirjoitukseni kunniaksi, tervetuloa!” Sosiaalinen paine on ladattu, kun kutsu on ääneen lausuttu, ja työ on pakko saada valmiiksi.
Olet aivan oikeassa. Tänä aamunakin nousin klo 6 kirjoittamaan. Aamupala, aamujumppa ja taas jatkuu. Projekti alkoi 2018 syksyllä, materiaalin keruuta ja leipäteksti valmiina tämän vuoden loppuun. Taitto, painatus ja julkaisu ammattilaisten kanssa. Vuonna 2021 ilmestyy kirjani, jo neljäs. Kirjoittaja vuodesta 2011.
– Annikki Hyytiäinen
Mieti, mikä on kevein tapa kirjoittaa silloin, kun aikaa on vähän!
Mieti, mikä on kevein tapa kirjoittaa silloin, kun aikaa on vähän; miten saat projektia eteenpäin kaikkein vähimmällä vaivalla. Kysy itseltäsi, mikä vähimmillään riittää. Uskon että säännöllisyys on tärkeintä. Kun kirjoitat vähän kerrallaan, mutta säännöllisesti, työ edistyy vääjäämättä.
Kirjoitan niin mielelläni, mutta en ole vielä tämän syksyn osalta tehnyt aikataulusuunnitelmia eri projekteilleni enkä ole saanut kirjoittamispäiviä mukaan kuukausisuunnitelmiini. Olenko ottanut liikaa projekteja ja tavoitteita? Onko jokin aika vuodesta rauhallisempi ja otollisempi aika kirjoittamiselle? Voi olla. Luulen siis, että yksinkertainen vastaus kysymykseen on: järjestämällä kalenteriin aikaa kirjoittamiselle ja unohtamalla huolet.
– Päivi Mattila
Lue koko Viisi kirjoittajan kysymystä -artikkelisarja:
- Osaanko kirjoittaa?
- Kuinka löydän aikaa kirjoittamiselle?
- Miten kirjoittaminen aloitetaan ja mistä kirjani kertoisi?
- Uskallanko kirjoittaa kaikesta siitä mistä haluaisin?
- Miksi kirjoitan, kenelle kirjoittaisin?