Kirjoittaja – tule verkkokurssille kirjoittamaan elämäsi tärkein tarina talteen!

Elämän kertominen on elämän oivaltamista – Kurssin avulla saat tarinasi kerrottua ja pääset matkalle omaan historiaasi

Syksyn 2020 kurssi on täynnä. Lähetä meille viesti, jos haluat tiedon seuraavasta kurssistamme!

Kirjoita_elamasi_tarinat_Kurssikansi

Haave omista muistelmista tai läheisen ihmisen elämäkerrasta on monille kirjoittajille tuttu – mutta hanke ei ota käynnistyäkseen, tai se hiipuu alkuunsa.

Kirjoittajat kamppailevat usein seuraavien kysymysten kanssa:

 • Miten pääsen alkuun?
 • Kehtaanko kirjoittaa rehellisesti?
 • Minkälainen rakenne elämäkerrassani voisi olla?
 • Pitääkö minun kirjoittaa kaikki koko elämästäni?

Toisaalta ne, jotka ovat jo onnistuneet tehtävässä, kertovat että käytännön ongelmat ratkeavat kuin itsestään, kun kirjoittamisessa pääsee vauhtiin. Ja vauhtiin pääsee, kun löytää oikeat kertomisen tavat ja oivaltaa tehtävänsä todellisen tarkoituksen.

Elämästä kertominen on lahja toisille

Esimerkki: Ystäväni isä koki, että aikuiset lapset ovat nähneet hänen elämästään vain kapean siivun, kotiminän.

Hän halusi kertoa, mitä kaikkea muuta hän on ollut, jotta lapset voisivat viimein tutustua häneen. Tämä tehtävänrajaus antoi muistelmille tarkoituksen ja piti työn vauhdissa.

Vastaavasti isovanhemmat antavat lapsenlapsilleen arvokkaan lahjan, jos he kertovat rehellisesti elämänsä eri puolista: iloista, huolista, virheistä, peloista, toiveista ja onnistumisista. Lapsenlapset voivat olla vielä liian nuoria kysyäkseen ja tutustuakseen isovanhempiinsa, mutta myöhemmin he haluavat tuntea juurensa.

Sain itse jokin aika sitten lukea edesmenneen mummini nuoruudenkirjeitä. Kirjeet luettuani tunnistin paikkani sukupolvien ketjussa ja olisin mielelläni lukenut mummini ajatuksista paljon enemmänkin.

Kirjoittaminen lisää itsetuntemusta

Paitsi läheisiä ja ystäviä varten elämää kannattaa muistella itseään varten. Elämän kertominen on elämän ymmärtämistä. Kun miettii, miten kaikki on mennyt, saa näkymän siihen, mitä ”tämä kaikki” oikeastaan on ollut.

Muistelijan mieleen nousee aina myös uusia muistoja, löytöjä menneisyydestä, jolloin eletty elämä saa laajuutta. Voi perustellusti sanoa, että muistelija tulee enemmän omaksi itsekseen. Saatat todeta kesken kirjoittamisen: ”Nyt ymmärrän, miten kaikki kävi ja miksi nyt on näin.”

Olen äärettömän kiitollinen Tarinavoiman kurssista, joka vei minut prosessiin, joka
yksinään olisi jäänyt tekemättä.

–Auli Laitila, Kirjoita elämäsi tarinat -kurssipalaute

Elämäkerran avulla muistot säilyvät tallessa

Eletty elämä on hajallaan paitsi muistoissa myös kirjeissä, päiväkirjoissa, perhealbumeissa, puhelimien ja tietokoneiden uumenissa, nykyään myös sosiaalisessa mediassa. Kaikki nämä tiedot häviävät, toiset hitaammin, toiset nopeammin.

Elämäkerran avulla talletat muistot ja kokemukset yhteen paikkaan. Elämäkerta on tietovarasto ja dokumentti, joka säilyy.

Jokainen valitsee itse mistä kirjoittaa ja minkä verran

Tutkimusretkellä omaan historiaasi saatat hämmästyä. Menneisyyteesi voi liittyä tunnetaakkoja ja voit kohdata asioita, joista olet tottunut vaikenemaan. Elämäkerran avulla voit kuitenkin käsitellä niitä turvallisesti, juuri siinä laajuudessa kuin haluat.

Kirjoittamisella on terapeuttinen ulottuvuutensa, ja ongelmista kirjottaneet ihmiset ovat kokeneet eheytymistä ja voimavarojen vahvistumista. Kirjoittaessa voit huomata, kuinka hyvin olet vaikeuksista sittenkin selviytynyt ja kuinka rohkea olet ollut.

Vaikka kipeistä asioista kirjoittaminen voi auttaa vapautumaan, jokainen valitsee tietenkin itse, mistä kirjoittaa ja minkä verran avaa kokemuksiaan.

Saatat ehkä epäillä, uskallatko kirjoittaa. On totta, että pelko rajoittaa kirjoittamista aina jossakin määrin, kirjoititpa itsellesi tai muita varten. Saatat pohtia, kehtaatko kirjoittaa rehellisesti ja kuinka paljon uskallat paljastaa.

Tällaiset pohdinnat pitää vain hyväksyä – ja sitten voi kokeilla, mistä kaikesta on kuitenkin mahdollista kirjoittaa. On parempi iloita siitä, mikä kaikki tulee sanotuksi kuin jäädä harmittelemaan, mikä kaikki jää sanomatta – ja kaikkihan jää sanomatta, ellet ollenkaan aloita.

Kurssin aikana kirjoitin monia kipeitä muistoja auki ja sain emotionaalisen kosketuksen itseeni lapsena. Muisto muistolta olen vahvistunut ja rohkaistunut luottamaan omaan ilmaisuuni.

– Anja Kuhalampi, Kirjoita elämäsi tarinat -kurssipalaute

Elämäkerran voi kirjoittaa missä iässä tahansa

Elämäkerran kirjoittaminen tulee monelle mieleen eläkeiässä, mutta mikään ei estä muistelemasta jo aikaisemmin. Sysäyksenä voi toimia esimerkiksi elämänmuutos, joka houkuttelee pohtimaan elettyä elämää.

Historiaasi tutustumalla voit löytää lukuisia syitä myös kiitollisuuteen. Niitä voi olla enemmän kuin arvasitkaan. Saat iloa ja hyötyä koko loppuelämäksesi, kun uskallat kertoa tarinoitasi rehellisesti omalla äänelläsi.

Elämäkerran voi kirjoittaa niin kuin haluaa

Kronologinen tapahtumajärjestys on elämäkerran tavallisin kerrontamuoto, mutta sille on paljon vaihtoehtoja. Aina tavoitteena ei ole koko elämäntarina – elämästä voi kirjoittaa myös jonkin tietyn ajanjakson osalta.

Elämäntarinan kirjoittaminen on innostavaa, mutta se vaatii paljon sinnikkyyttä. Juuri siksi ulkopuolisesta tuesta on elämäntarinan kirjoittajalle erityisen paljon hyötyä. Hyväksi havaitut kirjoittamisen kehykset tukevat työtä. Silloin kirjoittajan ei tarvitse itse keksiä rakenteita ja muotoja, vaan hän voi keskittyä juuri niihin oleellisiin muistoihin. Joista sitten kasvaa kokonaisuus.

Saat tukea ja kannustusta aloittamiseen ja onnistumiseen

Kun ryhdyt johonkin uuteen, mieti samalla, mitä sinun täytyy tehdä käytännössä toisin kuin ennen. Mitä sinun tulee tehdä viikoittain, jotta saavutat tavoitteesi – mitkä ovat ne päivät ja ajankohdat, jolloin edistät tavoitettasi? Entä minkä verran teet, ja missä ja miten, ja kuinka mittaat tuloksia?

Kokemukseni mukaan ulkopuolinen tuki vahvistaa oleellisesti juuri näiden uusien tapojen rakentamista ja ylläpitämistä. Perustin Tarinavoiman, koska kirjoittajat ansaitsevat omat ryhmänsä ja ohjaajansa, jotka tukevat kirjoittajia menestymään hankkeissaan.

Kirjoita elämäsi tarinat -kurssin osallistujat ovat saaneet kurssilta tukea ja kannustusta:

Harvoin olen tehnyt yhtä hyvää ratkaisua kuin silloin, kun päätin osallistua Tarinavoiman kurssille.

– Liina Nevalainen-Sellmer

Sain kurssilta kauan kaipaamani kimmokkeen kaivaa esiin jo vuosia odotelleet sukututkimusmateriaalit. Kurssi oli suunniteltu ja toteutettu hyvin – moduulit antoivat hyviä rakennusaineita ja motivoivat tekemään harjoitukset, vaikka olisi ollut kiireitäkin.

– Päivi Mattila

Kirjoita elämäsi tarinat -kurssilta sain lisää intoa muistelmien tekemiseen.

– Pirkko Huhtinen

Voit tulla kurssille mukaan aloittamaan uutta käsikirjoitusta tai jatkamaan kesken jäänyttä elämäkertaa. Jokainen kirjoittaja määrittelee itse, minkä laajuisen käsikirjoituksen haluaa kirjoittaa.

Kurssi toimii kokonaan verkon välityksellä helppokäyttöisellä kurssisivustolla, jonka nimi on Campwire. Voit osallistua vapaasti oman aikataulusi mukaan ja siellä missä kulloinkin olet, etkä ole sidottu matkusteluun. Voit itse päättää, minkä verran käytät kurssiin aikaa. Tärkein tavoite on auttaa sinua saamaan elämäkerran kirjoittaminen hyvään vauhtiin.

Kirjoita elämäsi tarinat -kurssi koostuu oppimateriaalista, harjoituksista ja vuorovaikutuksesta kurssin keskustelupalstalla. Kurssin luoma raami ja viikkorytmi auttavat sinua ylläpitämään säännöllistä kirjoittamista, mikä on kirjoittajan suurin haaste. Ryhmän mukana eteneminen vauhdittaa kirjoittamistasi ja helpottaa pääsemään tavoitteeseen.

Saat kurssilla ohjausta ja vastauksia ainakin seuraaviin kysymyksiin:

 • Mistä aloitan kirjoittamisen?
 • Kenelle kirjoitan?
 • Millä tyylillä kirjoitan?
 • Mistä saan virikkeitä?
 • Miten valitsen sanottavani?
 • Missä järjestyksessä kerron asiat?
 • Miten jatkan keskeneräistä työtä?
 • Miten saavutan tavoitteeni?

Keitä olemme?

Kurssin sisällöstä vastaavat kirjailija Petri Tamminen ja viestinnän asiantuntija Anu-Liisa Rönkä. Petri on pidetty ja arvostettu kouluttaja, joka on ohjannut luovan kirjoittamisen koulutuksia jo 20 vuoden ajan. Anu-Liisa on prosessinohjaajaksi pätevöitynyt kirjoittamisen ja viestinnän asiantuntija sekä Tarinavoima Oy:n perustaja.

Syyskuussa 2020 aloittava ryhmämme on täynnä

Syksyn 2020 ryhmä on täynnä, mutta lähetä meille sähköpostia, jos haluat tiedon seuraavasta kurssista.

Ryhmä toimii kokonaan verkon välityksellä. Kaikki toiminta tapahtuu verkon kautta helppokäyttöisellä kurssisivustolla.

Kurssi koostuu

 • Ideoista joiden avulla saat työsi vauhtiin.
 • Esimerkeistä jotka opettavat ja innostavat.
 • Käytännöllisistä kirjoitusohjeista.
 • Motivoivista viikkotehtävistä.
 • Vuorovaikutuksesta kurssin keskustelualueella.

Voit osallistua kurssille vapaasti oman aikataulusi mukaan ja siellä missä kulloinkin olet, etkä ole sidottu matkusteluun. Kurssi alkaa kymmenen viikon jaksolla, johon sisältyy viikoittain ilmestyvä kurssiaineisto tehtävineen. Viikkotehtävät rytmittävät kirjoittamistasi. Tehtävien palauttaminen viikon välein on ainoa aikatauluraami.

Tehtävien ensisijainen arvo on siinä, että niiden avulla ratkotaan kysymyksiä, jotka vievät kirjoittamista eteenpäin. Osa tehtävistä palautetaan kurssialueelle, jotta osallistujilla on mahdollisuus oppia toisiltaan ja jotta voimme kehittää kirjoittajan tärkeintä taitoa, lukijan tajua.

Voit tulla mukaan aloittamaan uutta kirjoitusta tai jatkamaan kesken jäänyttä käsikirjoitusta.

Kymmenen tehtäväviikon jälkeen alkaa itsenäisen kirjoittamisen jakso, jonka aikana ryhmän vuorovaikutus kurssisivustolla jatkuu. Kurssin itsenäisen kirjoittamisen jakso kestää vuoden 2020 loppuun saakka.RyhSS

Kuinka paljon aikaa kurssille osallistuminen vaatii?

Kurssi on rakennettu toimimaan eri tilanteissa: kukin käyttää sen ajan, jonka voi ja haluaa kirjoittamiseen varata. Viikkotehtävät on suunniteltu niin, että niistä selviää nopeasti – tai niihin voi halutessaan käyttää enemmän aikaa. Tehtävien tarkoitus on pitää kirjoittaminen käynnissä. Varsinainen tavoite on käsikirjoituksen edistyminen ja ilo, jonka tämän tavoitteen saavuttaminen sinulle tuottaa.

Kurssilla etenet viikko viikolta kohti elämäkertasi kirjoittamista. Työskentelyn säännöllisyys on tärkeää. Työ etenee, vaikka tekisit vain vähän kerrallaan. Kannustan kirjoittajia pitämään kynnystä matalalla, jotta arvokas projekti ei jäisi toteutumatta.

Monella meistä on kirjoittamisen haaveita, mutta myös taipumus lykätä ryhtymistä ”johonkin parempaan aikaan”. Kirjoittamaan kannattaa ryhtyä heti, koska parempaa aikaa odotellessa se voi jäädä tekemättä.

Verkkokurssilla kirjoittaminen sopeutuu näppärästi muuhun elämääsi, sillä pystyt itse säätelemään ajankäyttöäsi. Voit esimerkiksi matkustaa ja ottaa kurssin mukaasi tai sovittaa tehtävät omaan aikatauluusi.

Ryhmän tuki auttaa

Tällä kurssilla ryhmän tuki on tärkeä lisävoimasi. Ryhmän mukana työsi etenee luontevasti kohti elämäkertasi käsikirjoitusta.

Saat kerran viikossa sähköpostiisi muistutuksen uudesta aineistosta, joka ilmestyy kurssisivuille. Viikkoaineisto tehtävineen ja ryhmän sekä ohjaajan tuki ohjaavat sinua lempeästi kohti päämäärääsi.

Moni kirjoittaja on todennut, että ulkopuolinen ohjaus, aikataulut ja deadlinet auttavat hämmästyttävän paljon. Hyväntahtoinen ryhmäpaine ja toisaalta mahdollisuus keskustella muiden kirjoittajien kanssa innostavat tekemään tehtäviä, jolloin työ etenee kuin huomaamatta.

Suosittelen kurssia kaikille, jotka vasta haaveilevat alkavansa kirjoittaa omaa tai läheisensä tarinaa. Kurssin aikana saadut vinkit ja palautteet ja muiden kirjoittajien kuulumiset auttavat haaveen toteuttamista. Kurssin henki on hyvä ja sunnuntaiset viestit panivat ajattelemaan ja hautomaankin asioita. Kiitos kurssista.

– Marja-Liisa Viherä, Kirjoita elämäsi tarinat -kurssipalaute

Mitä kurssiin kuuluu?

Kirjoita elämäsi tarinat -kurssiin kuuluu kymmenen viikon ohjelma, joka antaa sinulle valmiudet elämäkerran kirjoittamiseen sekä ryhmän ja ohjaajan tuki ja vuorovaikutus kurssisivustolla.

Uusi aineisto tehtävineen ilmestyy kurssisivuille kerran viikossa. Tehtävän palauttamiseen on aina viikko aikaa. Tarpeen vaatiessa voit käyttää enemmänkin aikaa, mutta viikkotahti on ohjeellinen suositus kirjoittamisen rytmin ylläpitämiseksi.

Kymmenen viikon jälkeen laskeudut pehmeästi itsenäisen kirjoittamisen vaiheeseen. Kurssisivusto sekä ohjaajan ja ryhmä tuki ovat edelleen käytettävissäsi toukokuun loppuun saakka.

Ryhmäkurssin koko on rajoitettu

Kirjoita elämäsi tarinat -ryhmäkurssin koko on rajoitettu. Syksyn 2020 ryhmä on täyttynyt ja ilmoittautuminen on päättynyt. Jos haluat tiedon seuraavasta kurssista, ota yhteyttä: anuliisa@tarinavoima.fi.

Kurssi on pieni investointi elämäsi tärkeimpään tarinaan. Kurssin avulla saat tarinasi kerrottua ja pääset mielenkiintoiselle matkalle omaan historiaasi

Saat kurssin käynnistymisestä laskien 30 päivän Rahat takaisin -takuun. Ellet ole tyytyväinen kurssiin, lähetä minulle viesti, niin palautan rahat tilillesi.

Ilmoittautumisen yhteydessä saat ohjeet kurssisivustolle kirjautumiseen. Kurssisivuston johdanto-osio avautuu käyttöösi elokuussa, ja varsinainen ohjelma käynnistyy 13.9.2020.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä: anuliisa@tarinavoima.fi

Kurssipalautetta osallistujilta

Kurssille miettimäni tavoite ylittyi moninkertaisesti, sain ihan valtavasti. Suosittelen kurssia lämpimästi kaikille tarinan kirjoittamisesta haaveileville. Kurssi avaa konkreettisesti ja mielenkiintoisesti tarinan kerronnan maailman monet mahdollisuudet. Se innostaa ja kannustaa rohkeaan avautumiseen ja luo ihan uusia valmiuksia kirjoittamiseen. Paljon enemmän kuin mitä pystyin edes kurssille ilmoittautuessani kuvittelemaankaan. 

Superkiitos tämän kurssin kehittämisestä! Olen niin iloinen, että sain olla mukana.

– Riitta Luhanka-Aalto

Joka sunnuntai odotin uusia harjoituksia ’sormet näppäimillä’, valmiina sukeltamaan seikkailuihin. Anu-Liisan viisaat ja lempeät ohjeet ravitsivat sydäntä, sielua ja mielikuvitusta. Suosittelen kurssia oman äänensä ja itsensä etsijöille, uusia luovia virikkeitä kaipaaville, kaikille kirjoittaville ihmisille. Kurssi oli löytöretki monella tasolla: teknisesti, sisällöllisesti ja emotionaalisesti.

– Anja Kuhalampi

Tästä on hyvä jatkaa kirjoittajan uraani. Voin lämpimästi suositella kurssia kaikille, jotka haaveilevat oman tarinansa kirjoittamista tai vain muuten vaan kirjoittamisesta. Anu-Liisa johdattaa sinua lempeällä mutta varmalla otteella kirjoittamisen ihmeelliseen maailmaan.

– Outi Hjelmeroos

Ohjaajana Anu-Liisa oli hyvin empaattinen, ja tiesin aina, että saan apua pienimpäänkin pulmaan. Olen nyt löytänyt kokonaan uuden maailman ja tutustunut itseeni. Matka on upea uusi mahdollisuus.

– Anne Eronen

Suosittelen kurssia. Se jäsentää ajattelua. Se voi olla matka itseen, surutyötä, terapiaa, historian tallentamista. Mitä vain! Kiitos kurssista!

– Marja Kallioniemi

Suosittelen lämpimästi kurssia kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille! Jokaisen tarinat ja kokemukset ovat ainutlaatuisia ja arvokkaita, ne ansaitsevat tulla näkyviksi ja jaetuiksi. Lisäksi kirjoittaminen suo mahdollisuuden näkökulman laajenemiseen, ymmärryksen lisääntymiseen ja eheytymisen tunteeseen.

Kurssi lähti liikkeelle pienistä tehtävistä, harjoituksista ja aineistonkeruusta. Viikkotehtävissä sitten treenasimme uusia oppeja sen verran kuin halusimme ja ehdimme palauttaen viikkotehtävät kaikkien luettavaksi, mikä oli myös rikastuttavaa. Varsinainen kirjoittaminen käynnistyikin näiden harjoitusten ja oppien jälkeen suhteellisen vaivattomasti. Viikoittainen keskustelualue vielä kannusti ja tsemppasi loppumetreille saakka.

Kiitos hyvästä ja innostavasta kurssista ja palautteesta Anu-Liisa ja Petri!

– Seija Honkanen

Tervetuloa mukaan – tapaamisiin kurssilla!

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä: anuliisa@tarinavoima.fi
Anu-Liisa Rönkä

Anu-Liisa Rönkä

Tarinavoima Oy:n perustaja

Tarinavoima - rakentamassa maailmaa, jossa inhimillinen kehittyminen on arvossaan.

Nouse uudelle tasolle kirjoittamisen voimalla.

Inspiraatiota ja luovuutta kirjoittamiseen - kirjoittamisen verkkokursseja.