Haluatko kirjoittaa elämäkerran? Autamme sinua onnistumaan!

Kirjoita elämäsi tarinat

Tule mukaan aloittamaan uutta tai jatkamaan kesken jäänyttä käsikirjoitusta!

Kirjoita_elamasi_tarinat_Kurssikansi

Moni haaveilee oman tai jonkun läheisen elämäkerran kirjoittamisesta, mutta hanke ei ota käynnistyäkseen, tai se hiipuu alkuunsa.

Seuraavat kysymykset tuottavat usein päänvaivaa:

  • Miten kirjoittaminen aloitetaan?
  • Kehtaanko kirjoittaa rehellisesti?
  • Mitä jos joku loukkaantuu?
  • Minkälainen rakenne elämäkerrassani voisi olla?
  • Pitääkö minun kirjoittaa kaikki koko elämästäni?

Toisaalta ne, jotka ovat jo onnistuneet tehtävässä, kertovat että käytännön ongelmat ratkeavat kuin itsestään, kun kirjoittamisessa pääsee vauhtiin. Ja vauhtiin pääsee, kun löytää oikeat kertomisen tavat ja oivaltaa tehtävänsä todellisen tarkoituksen.

Elämästä kertominen on lahja toisille

Esimerkki: Ystäväni isä koki, että aikuiset lapset ovat nähneet hänen elämästään vain kapean siivun, kotiminän.

Hän halusi kertoa, mitä kaikkea muuta hän on ollut, jotta lapset voisivat viimein tutustua häneen. Tämä tehtävänrajaus antoi muistelmille tarkoituksen ja piti työn vauhdissa.

Vanhemmat antavat lapsilleen ja lapsenlapsilleen arvokkaan lahjan, jos he kertovat rehellisesti elämänsä eri puolista: iloista, huolista, virheistä, peloista, toiveista, rakkaudesta ja onnistumisista. Lapset ja lapsenlapset voivat olla vielä liian nuoria kysyäkseen ja tutustuakseen kunnolla vanhempiinsa ja isovanhempiinsa, mutta myöhemmin he haluavat tuntea juurensa.

Sain itse jokin aika sitten lukea edesmenneen mummini nuoruudenkirjeitä. Kirjeet luettuani tunnistin paikkani sukupolvien ketjussa ja olisin mielelläni lukenut mummini ajatuksista paljon enemmänkin.

Kirjoittaminen lisää itsetuntemusta

Läheisten lisäksi elämää kannattaa muistella itseään varten. Elämän kertominen on elämän ymmärtämistä. Kun miettii, miten kaikki on mennyt, saa näkymän siihen, mitä ”tämä kaikki” oikeastaan on ollut.

Muistelijan mieleen nousee aina myös uusia muistoja, löytöjä menneisyydestä, jolloin eletty elämä saa laajuutta. Voi perustellusti sanoa, että muistelija tulee enemmän omaksi itsekseen. Saatat todeta kesken kirjoittamisen: ”Nyt ymmärrän, miten kaikki kävi ja miksi nyt on näin.”

Kirjailija Claes Andersson käsitteli teksteissään usein luovuutta ja vapautta. Kirjoittamisen vapauttavaa vaikutusta hän kuvasi näin:

“Ihminen voi kirjoittamalla muuttaa oman elämänsä ja kirjoittamisen voimalla myös murtautua ulos lapsuuden ja nuoruuden vankilastaan, toteuttamaan omia mieltymyksiään, omia unelmiaan ja kehittämään omia uinuvia kykyjään.”

– Claes Andersson, Luova mieli: kirjoittamisen vimma ja vastus, Kirjapaja 2002

Tarinavoiman kirjoittajien kokemuksissa toistuu tuo sama voimaantumisen tunne, josta Andersson puhui. Kirjoittajamme ovat kokeneet vahvistuneensa kirjallisen muistelutyön avulla:

Tämä kurssi on vaikuttanut niin paljon mieleen ja sieluun, että se muutti ja muuttaa minua myös ihmisenä ajattelemaan ja käsittämään asioita eri lailla. 

Kiitos siitä. Toivoisin, että kun mainostatte kurssia, niin myös tämä henkinen keskustelu itsensä kanssa olisi jo siinä vaiheessa esillä. Nämä tunteet ja ajatukset kuuluvat tähän kurssiin, mutta ne yllättivät kuitenkin hyvin, hyvin positiivisesti.

– Marja-Leena Mikkonen-Karikko, Kirjoita elämäsi tarinat -kurssipalaute

Koen astuneeni kurssilla jostain portista sisään ja löytäneeni uuden ulottuvuuden itsessäni ja kirjoittamisessa. Se tuntuu sisäisenä rikkautena, tilana ja turvapaikkana, jossa voi käsitellä asioita, vaikka mitä tapahtuisi. Toisaalta se tuntuu myös rohkeutena tarttua aiheisiin joista ”ei saisi kirjoittaa”.

– Adela Pajunen, Kirjoita elämäsi tarinat -kurssipalaute

Kurssin aikana kirjoitin monia kipeitä muistoja auki ja sain emotionaalisen kosketuksen itseeni lapsena. Muisto muistolta olen vahvistunut ja rohkaistunut luottamaan omaan ilmaisuuni.

– Anja Kuhalampi, Kirjoita elämäsi tarinat -kurssipalaute

Elämäkerran avulla muistot säilyvät tallessa

Eletty elämä on hajallaan paitsi muistoissa myös kirjeissä, päiväkirjoissa, perhealbumeissa, puhelimien ja tietokoneiden uumenissa, nykyään myös sosiaalisessa mediassa. Kaikki nämä tiedot häviävät, toiset hitaammin, toiset nopeammin.

Sinulla saattaa olla pöytälaatikossa tai varastossa pino muistiinpanoja, päiväkirjoja tai vanhoja kirjeitä. Olet ehkä ajatellut, että jonain päivänä käyt paperit läpi ja panet muistot järjestykseen. Kokoat sekalaiset merkinnät tarinoiksi ja ehkä jopa julkaiset ne kansien välissä. Takaan että kiität itseäsi, kun tuo päivä koittaa!

Elämäkerran avulla talletat muistot ja kokemukset yhteen paikkaan. Elämäkerta on tietovarasto ja dokumentti, joka säilyy.

Kirjoittamalla voit huomata omat voimasi

Tutkimusretkellä omaan historiaasi saatat hämmästyä. Menneisyyteesi voi liittyä tunnetaakkoja ja voit kohdata asioita, joista olet tottunut vaikenemaan. Kirjoittamalla voit kuitenkin käsitellä niitä turvallisesti, juuri siinä laajuudessa kuin haluat.

Sinulla on vihdoin mahdollisuus löytää sanoja kokemuksille, jotka ovat aikanaan olleet liian vaikeita käsittää ja ymmärtää. Kun löydät tunteille kirjallisen muodon, saat raskaat asiat ulos itsestäsi ja mieli kevenee. Saatat huomata, kuinka hyvin olet vaikeuksista sittenkin selviytynyt ja kuinka rohkea olet ollut.

Kirjoittamisen terapeuttinen voima on tunnettu kauan ja todennettu tutkimuksissa. Meillä on siitä paljon käytännön kokemusta. Saamme usein kuulla kurssipalautteessa, miten arvostus omaa elämää ja historiaa kohtaan on lisääntynyt kirjoittamisen aikana:

Kurssi täytti ja ylitti odotukseni. Opin katsomaan mennyttä anteeksiantavasti uusista näkökulmista edelleen työstäen. Toivon että voin välittää jälkipolville merkityksellisimmät asiat kirjoitukseni kautta muistoksi! KIITOS!

–Marja Tolvanen, Kirjoita elämäsi tarinat -kurssipalaute

Tehtävissä on pyydetty perehtymään omiin tuntemuksiin ja havaintoihin. On ollut hienoa huomata oman tunne-elämän kehittyminen ja kasvaminen ihmisenä muun muassa omia lapsuuden ja nuoruuden kokemuksia analysoidessa nimenomaan tunnetasolla. Tällä kurssilla kirjoittaminen on ollut myös hyvin terapeuttista. 

– Marja Nyrhinen, Kirjoita elämäsi tarinat –kurssipalaute

Sinä valitset mistä kirjoitat ja minkä verran

Vaikka kipeistä asioista kirjoittaminen voi auttaa vapautumaan, jokainen valitsee tietenkin itse, mistä kirjoittaa ja minkä verran avaa kokemuksiaan.

Saatat ehkä epäillä, uskallatko kirjoittaa. On totta, että pelko rajoittaa kirjoittamista aina jossakin määrin, kirjoititpa itsellesi tai muita varten. Saatat pohtia, kehtaatko kirjoittaa rehellisesti ja kuinka paljon uskallat paljastaa.

Tällaiset pohdinnat pitää vain hyväksyä – ja sitten voi kokeilla, mistä kaikesta on kuitenkin mahdollista kirjoittaa. On parempi iloita siitä, mikä kaikki tulee sanotuksi kuin jäädä harmittelemaan, mikä kaikki jää sanomatta – ja kaikkihan jää sanomatta, ellet ollenkaan aloita. Myös siihen on ratkaisuja, miten voit kirjoittaa arkaluontoisista aiheista muita loukkaamatta.

Kirjoittamisen eheyttävä voima toimii riippumatta siitä, julkaisetko tarinasi vai et. Ja julkaisemisellekin on vaihtoehtoja. Voit julkaista tarinasi vain suppealle lähipiirille tai laajempaan jakeluun.

Elämäkerran voi kirjoittaa niin kuin haluaa

Kronologinen tapahtumajärjestys on elämäkerran tavallisin kerrontamuoto, mutta sille on paljon vaihtoehtoja. Koko elämäntarinaa ei tarvitse pitää tavoitteena – elämästä voi kirjoittaa myös jonkin tietyn ajanjakson osalta.

Eräs kirjoittajamme löysi sattumalta päiväkirjat, jotka hän oli kirjoittanut viettäessään perheensä kanssa kevään 1990 Kreikan saaristossa. Hän halusi työstää tekstejä tarinoiksi ja kysyi: “Mitä arvelet? Luuletko, että päiväkirjoista saisi irti jotain enemmän? Ehkä muistoja lapsillemme ja heidän lapsilleen?”

Kyllä, päiväkirjat ovat kirjoittajalle aarreaitta! Ne sisältävät autenttisia merkintöjä muistojen tueksi. Samalla ne ovat konkreettinen lähtökohta, jonka avulla on helppo edetä.

On erinomainen idea rajata kirjoittamisen tavoite “kevääseen Kreikan saaristossa” tai mihin tahansa muuhun elämänvaiheeseen, yhteen osakokonaisuuteen elämän jatkumossa. Ajallisen rajaamisen ohella toinen hyvä vaihtoehto on temaattinen rajaaminen. Voit kertoa elämästäsi sinulle tärkeän teeman näkökulmasta, olkoon se vaikka äitiys, lapsettomuus, työuran merkitys, suuri menetys, tärkeä harrastus tai muu kerrontaa jäsentävä näkökulma.

Koko elämää ei tarvitse saada kerralla haltuun. Sinulla on lupa kohdistaa katseesi kaikkein oleellisimpaan. Se helpottaa työtäsi ja kirkastaa lopputulosta.

Elämäkerran voi kirjoittaa missä iässä tahansa

Elämäkerran kirjoittaminen tulee monelle mieleen eläkeiässä, mutta mikään ei estä muistelemasta jo aikaisemmin. Sysäyksenä voi toimia esimerkiksi elämänmuutos, joka houkuttelee pohtimaan elettyä elämää. 

Kirjailija Milan Kundera on sanonut, että jokaisen pitäisi kirjoittaa elämästään vuosittain. Tehdä siis eräänlainen välitilinpäätös itsensä ymmärtämiseksi ja tiedon säilyttämiseksi.

Historiaasi tutustumalla voit löytää lukuisia syitä myös kiitollisuuteen. Niitä voi olla enemmän kuin arvasitkaan. Saat iloa ja hyötyä koko loppuelämäksesi, kun uskallat kertoa tarinoitasi rehellisesti omalla äänelläsi.

Jokainen elämä on ainutkertainen ja sellaisenaan arvokas

Joskus kuulemme kirjoittajan epäilevän: “Minun elämässäni ei ole tapahtunut mitään niin ihmeellistä, että siitä kannattaisi kirjoittaa.” Tämä on turha huoli.

Kiinnostava elämäkerta ei kerro “kiinnostavasta elämästä”, vaan se kertoo kiinnostavia havaintoja yhden ihmisen elämästä. Sinun tarinastasi tulee kiinnostava, kun kerrot rehellisesti, miten sinä olet elämän kokenut. Juuri rehellisyys tekee julkkistenkin elämäkerroista kiinnostavia.

Esimerkiksi Michelle Obaman elämäkerrasta on jäänyt mieleen Michellen kokemukset äidin ja uranaisen tehtävien ristipaineessa. Nämä kokemukset puhuttelevat naisia ympäri maailman. Vesa-Matti Loirin elämäkerrassa kosketti hänen elämäänsä leimannut tumma pohjavire. Se tuntui hänen tarinassaan oleellisemmalta kuin julkkiselämän kuvaukset tai naisseikkailut.

Psykoterapeutti, psykologi Pirjo Vesterinen tiivistää asian hienosti:

“Kauneimmin elämäkertakirjoittaminen varmaan toimii, kun se vie kirjoittajan siihen päätelmään, että jokaisella on omanlaisensa elämä, eikä sitä kannata verrata toisten elämään, sillä elämä on ainutkertainen ja sellaisenaan riittävä ja arvokas.” 

– Pirjo Vesterinen, Hyvä Terveys 2014

Tule ohjatulle polulle, joka johdattaa sinut kirjoittamaan tarinasi!

Elämäntarinan kirjoittaminen on innostavaa ja monin tavoin hyödyllistä, mutta se vaatii paljon sinnikkyyttä. Juuri siksi ulkopuolisesta tuesta on erityisen paljon hyötyä.

Kirjoita elämäsi tarinat -kurssimme kestää vain kymmenen viikkoa ja antaa hyväksi havaitut askelmerkit työsi tueksi. Silloin sinun ei tarvitse itse keksiä rakenteita ja muotoja, vaan voit keskittyä oleelliseen, eli omiin muistoihisi. Joista sitten kasvaa elämäkertasi kokonaisuus.

Kurssimme auttaa selättämään tavallisimmat ongelmat, joihin kirjoittaja yleensä törmää – ja joiden takia kirjoitusprojektit usein kariutuvat. 

Kirjoittajan tavallisia kysymyksiä ovat

  • Miten pääsen alkuun?
  • Miten kerron tarinoita?
  • Minkälaisen rakenteen valitsen?
  • Minkä osan elämästäni kerron?
  • Miksi kirjoitan, ketä varten kirjoitan?
  • Miten uskallan kirjoittaa arkaluontoisista asioista?
  • Miten saan kirjoitettua tarinani loppuun?
  • Mitä teen sen jälkeen, kun teksti on koossa?
  • Miten saan tekstini julkaistua?

Kurssi antaa vastaukset kysymyksiin, auttaa sinut alkuun ja näyttää, miten tarinoita kerrotaan. 

Annamme aluksi ideoita ja pieniä ja keveitä harjoituksia, sitten vähitellen suurempia. Kunnes huomaat, että oletkin uudessa merkityksen maailmassa, oman kirjoittamisesi maailmassa.

Keitä olemme?

.

Ohjelman sisällön on laatinut kirjailija Petri Tamminen, joka on pidetty kirjoittajakouluttaja ja saa kursseistaan jatkuvasti kiittävää palautetta. Petri on tiivistänyt ohjelmaan keskeiset ajatuksensa ja ohjeensa kirjoittamisesta. Anu-Liisa Rönkä on viestinnän ammattilainen ja työnohjaaja, joka on perehtynyt kirjoitusprosessien ohjaamiseen. 

Kirjoita elämäsi tarinat -ohjelma on syntynyt ainutlaatuisen osaamisyhdistelmämme tuloksena. Vastaavaa ohjelmaa emme ole nähneet muualla.

Olet vapaa etsimään omaa ääntäsi ja tyyliäsi

Tällä kurssilla työskentelet itsenäisesti ja voit siis kirjoittaa tarinaasi näyttämättä sitä kenellekään ulkopuoliselle ennen kuin olet siihen valmis. Olet vapaa etsimään omaa ääntäsi ja tyyliäsi. Voit tehdä kokeiluja, mistä kaikesta ja minkä verran haluat kirjoittaa. Kuten eräs kirjoittajamme kommentoi: Minulle sopii hyvin, että kurssilla ei arvostella kirjoituksia millään tavoin. Jos jokainen kirjoitelma arvosteltaisiin, en uskaltaisi kokeilla ja yrittäisin vain tehdä ”valmista” tekstiä. Se tekisi stressaavaksi koko homman. Nyt uskallan vähän leikitellä ja kirjoitella sitä sun tätä.

Kirjoittamisen aikana voit miettiä, kirjoitatko elämästäsi vain itseäsi varten. Vai julkaisetko käsikirjoituksen omakustanteena pienelle piirille tai jopa isommalle lukijakunnalle. Saat ohjelmassa tietoa näistä vaihtoehdoista.

Kirjoittamisessa on joskus kyse raskaidenkin kokemusten läpikäymisestä. Niiden käsitteleminen edellyttää rauhaa ja turvallisuuden tunnetta. Ohjelmassa voit edetä juuri niin kuin hyvältä tuntuu ja kirjoittaa vain sen verran kuin jaksat.

On helpompi edetä ohjauksessa kuin yksin

Aina kun ryhdyt tekemään jotain uutta, sinun on samalla mietittävä, mitä sinun täytyy tehdä käytännössä toisin kuin ennen. Mitä tulee tehdä viikoittain, jotta saavutat tavoitteesi? Mitkä ovat ne päivät ja ajankohdat, jolloin edistät tavoitettasi? Entä minkä verran teet, ja missä ja miten, ja kuinka mittaat tuloksia?

Kokemuksemme mukaan ulkopuolinen tuki vahvistaa oleellisesti juuri näiden uusien tapojen rakentamista ja ylläpitämistä. On helpompi käydä ohjatulla jumppatunnilla kuin voimistella yksin kotona. Myös kirjoittajat ansaitsevat tukea ja ohjausta menestyäkseen hankkeissaan. On helpompi kirjoittaa ohjatulla polulla ja tehtävien avulla kuin yksin omien kysymysten ja epäilysten hetteikössä. Kirjoittamisen ohjelmassa etenet kuin junan kyydissä – riittää että lähdet matkaan.

Tehtävien avulla pääset hyvään vauhtiin

Kirjoita elämäsi tarinat -kurssilla saat kymmenessä viikossa ohjeet ja tehtävät, joiden avulla voit myöhemmin laajentaa ja täydentää kertomustasi.

Kurssi toteutuu kokonaisuudessaan verkkoympäristössä, jonne ilmestyy uutta sisältöä kerran viikossa.

Etenet itsenäisesti lukemalla aineistoja ja tekemällä viikkotehtäviä sitä mukaa, kun niitä avautuu käyttöösi. Jokainen viikkotehtävä vie kirjoitustyötäsi eteenpäin.

Ohjelma koostuu

  • Ideoista joiden avulla saat työsi vauhtiin.
  • Esimerkeistä jotka opettavat ja innostavat.
  • Käytännöllisistä kirjoitusohjeista.
  • Motivoivista viikkotehtävistä.
  • Ohjatusta polusta, joka johdattaa ideasta valmiiseen elämäkertaan.

Valmennusvaihe

Ohjelma jakautuu kahteen vaiheeseen. Ensimmäiset viisi viikkoa ovat elämäkerran kirjoittamiseen valmentavia. Painopiste on virittävien tehtävien tekemisessä, oman kirjoitushankkeesi suunnittelussa ja aineistonkeruussa. Sinulle avautuu viikon välein uusia jaksoja, johon kuuluu sekä teoriaa että tehtävä. 

Kirjoittamisvaihe

Valmennusvaiheen jälkeen alkaa kirjoittamisen vaihe, joka kestää toiset viisi viikkoa. Tämänkin vaiheen aikana sinulle avautuu kerran viikossa uusia jaksoja tehtävineen. Voit siis kirjoittaa tarinasi ohjatusti annettujen tehtävien avulla, tai vaihtoehtoisesti voit jättää tehtävät huomiotta ja kirjoittaa itsenäisesti laatimasi sisältösuunnitelman mukaan. Kolmas vaihtoehto on edellisten yhdistelmä: kirjoitat oman suunnitelmasi pohjalta, mutta hyödynnät ohjelman viikkotehtäviä inspiraation lähteenä.

Kurssin salaisuus on tehtävissä, jotka auttavat etenemään kuin huomaamatta

Elämäntarinan kirjoittaminen voi tuntua suurelta työmaalta. Tehtäviä tekemällä materiaalia kuitenkin kertyy kuin huomaamatta, ja kirjoittajalle materiaali on voimaa, vaurautta. Matkan varrella saat ohjeita myös kirjoitustehtävän rajaamiseen. Voit kirjoittaa elämäsi koko kaaren tai osan siitä. Rajaus riippuu yksinomaan sinusta ja käytettävissäsi olevasta ajasta.

Kurssi auttaa ylittämään vaikeudet

Kirjoitustyö on joskus mutkikas prosessi. Hyvin alkanut työ voi ajautua vaikeuksiin monista eri syistä. Ongelmien ratkominen voi olla vaikeaa yksin, joten arvokas työ saattaa hautautua pöytälaatikkoon. Mitä pidempään aikaa kuluu, sitä vaikeampi siihen on enää tarttua.

Ohjelman avulla vältät karikot, varmistat työsi etenemisen ja pääset vaikeuksien yli. 

Kurssilla eteneminen on helppoa, sillä tehtävät tulevat luoksesi, ja niihin vastaamalla tarinasi kasvaa. 

Välitämme sinulle parhaan osaamisemme hyvän kirjoittamisen tekniikoista ja elämäkerran rakenteen suunnittelusta!

Kuinka paljon aikaa ohjelmaan osallistuminen vaatii?

Tällä kurssilla kirjoittaminen mukautuu vaivattomasti elämääsi, sillä pystyt itse säätelemään tavoitteen laajuutta ja sovittamaan tehtävien tekemisen omaan viikkorytmiisi. Edistyt työssäsi, vaikka sinulla olisi juuri nyt vain vähän aikaa kirjoittamiselle.

Tehtävät on suunniteltu niin, että selviät niistä nopeasti. Halutessasi voit tietenkin käyttää paljon enemmänkin aikaa. Vertailun vuoksi: voit käydä jumpassa yhden tai useamman kerran viikossa – kaikki on hyödyksi ja kasvattaa kuntoa. Voit milloin tahansa kurssin aikana lähteä lomalle tai vaikka mökille. Tehtävät tulevat luoksesi mihin tahansa, missä sinulla on verkkoyhteys, ja voit käyttää kurssisivua tietokoneella tai mobiililaitteella.

Kukaan ulkopuolinen ei kontrolloi tekemistäsi tässä ohjelmassa. Viikkotehtävien tarkoitus on pitää kirjoittaminen käynnissä. Varsinainen tavoite on käsikirjoituksesi edistyminen ja ilo, jonka tämän tavoitteen saavuttaminen sinulle tuottaa.

Miten kurssi käytännössä toimii?

Kurssi alkaa seuraavan kerran sunnuntaina 1.9.2024.

Kurssi toimii kokonaan verkon välityksellä Microsoft Teams-ympäristössä. Tietokoneen peruskäyttötaidot riittävät mainiosti ohjelman käyttämiseen. Uusi aineisto ilmestyy kurssisivustolle kerran viikossa.

Kurssin aikana on kolme etätapaamista Teamsin välityksellä.

Etenet kurssilla itsenäisesti lukemalla aineistoja ja tekemällä viikkotehtäviä sitä mukaa, kun niitä avautuu käyttöösi. Jokainen viikkotehtävä vie kirjoitustyötäsi eteenpäin.

Ohjelman alkupuoli on valmennusvaihetta, jonka aikana käymme läpi kirjoittamisen taitoja ja käsikirjoituksesi suunnitelmaa. Sen jälkeen alkaa kirjoittamisen vaihe, jolloin kirjoitat tarinaasi viikkotehtävien avulla joko suppeasti tai laajasti. Työn laajuus riippuu sinusta itsestäsi ja käytettävissä olevasta ajasta.

Saat ohjelmassa vastauksia ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  • Mistä aloitan kirjoittamisen?
  • Kenelle kirjoitan?
  • Millä tyylillä kirjoitan?
  • Mistä saan virikkeitä?
  • Miten valitsen sanottavani?
  • Missä järjestyksessä kerron asiat?
  • Miten jatkan keskeneräistä työtä?
  • Miten saavutan tavoitteeni?

Tule mukaan ja tee haaveistasi totta!

Ohjelman hinta on 248,00 € (sis. alv 24%), jonka voit maksaa yhdessä tai kahdessa erässä.

Ohjelma on pieni investointi elämäsi tärkeimpään tarinaan. Saat tarinasi kerrottua sen avulla, ja pääset mielenkiintoiselle matkalle omaan historiaasi.

Moni kirjoittaja vakuuttaa, että ulkopuolinen ohjaus, aikataulut ja deadlinet ovat edistymisen edellytys. Tässä ohjelmassa saat käyttöösi parhaan osaamisemme. Me haluamme sinun onnistuvan!

En malta olla kertomatta väliaikatietoja: Minulla on 55 sivua tekstiä, pääasiat on jossain muodossa paperilla. Rakenne, kirjan nimi, alkusanat ja takakansi on valmiina. Nyt on mahdollisuus lisäilylle, hiomiselle ja uudelleen kirjoitukselle. Ja toki hyödynnän kurssin loppujaksoja. Mutta olen NIIIN onnellinen!

– Tarja Saastamoinen, Kirjoita elämäsi tarinat -kurssiohjelman välipalaute

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä: anuliisa@tarinavoima.fi

PS. Monella meistä on kirjoittamisen haaveita, mutta myös taipumus lykätä ryhtymistä ”johonkin parempaan aikaan”. Kirjoittamaan kannattaa ryhtyä heti, koska parempaa aikaa odotellessa se voi jäädä tekemättä.

PPS: Voit osallistua kurssille, vaikka sinulla olisi kiireinen aikataulu ja vain vähän aikaa kirjoittamiselle. Tehtävät ovat pieniä ja helppoja, mutta niiden avulla saat kuitenkin tarinasi kerrottua.

PPPS. Kurssi tarjoaa johdonmukaisen polun, joka ohjaa elämäntarinasi kirjoittamiseen. Samalla harjaannut kirjoittamisen taidossa ja saat iloa houkuttelevien pienten tehtävien tekemisestä. Tehtävä tehtävältä kirjoitat paremmin ja isommin – ja kerrot lopulta tarinasi kokonaisuudessaan. Huomaamattasi kehityt kirjoittajana samalla kun käsikirjoituksesi valmistuu.

Tervetuloa mukaan!

Picture of Anu-Liisa Rönkä

Anu-Liisa Rönkä

Tarinavoima Oy:n perustaja

Palautetta kursseiltamme

Kurssi oli minulle erittäin hyödyllinen. 

Tarinallistaminen on varmaan paras oppi minulle. Kirjoitan vaarini muistelmia, ja vaikka en koskaan tavannut vaariani, hän on muuttunut eläväksi ihmiseksi tämän kurssin ansiosta. 

– Juhani Vättö

Tarvitsen sopivasti ulkoista painetta, että saan jotain aikaiseksi. Tämä kurssi toimii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. 

Pitkäjännitteisempi muistelu- ja kirjoitustyö nyt valmisteluvaiheessa on ollut niin huikea oivallusten, ilojen ja itkujen sarja, että täpinöissäni odotan, mitä tästä vielä seuraa. Materiaalia onkin kertynyt paljon eli uskoisin, että tällaisen elämän eläneenä minulla riittää asioita, joista kirjoittaa.

– Eeva Koponen

Kouluaikana pidin kovasti ainekirjoituksesta. Koko elämäni olen kirjoittanut päiväkirjoja. 

Olen kirjoitellut aamusivuja ja ajatuksen virtaa selvitelläkseni päässä meluavia ajatuksia. Olen aina kokenut, että on helpompi ajatella kynä kädessä. Kuitenkin nyt, ensimmäistä kertaa, on selkeitä ohjeita, miten kuljettaa ajatuksia hallitusti eteenpäin.

– Tea Jysmä

Kirjoittaminen tuo minulle iloa. Kirjoitan, jotta muistaisin. 

Haluan saada jonkinlaisen kokonaiskäsityksen elämästäni ja oppia tuntemaan itseäni enemmän. Minulla on jo valmiina tekstiä, mutta haluan panna ne järjestykseen. Kun kirjoitan elämästäni, se muuttuu merkitykselliseksi itselleni ja toivottavasti myös mahdollisille lukijoille.

– Aira Virtala

En ole koskaan ollut verkkokursseilla ja olin alkuun hieman skeptinen. Pidin tästä kurssista kuitenkin paljon. 

Voi sanoa, että siitä tuli lämmin paikka sisälleni. Vaikka kurssitehtävien teko tahtoi jäädä aina viime tippaan, tuntui lopulta aina ylenpalttiselta saada uppoutua omiin muistoihinsa. Muistin paljon sellaista, mitä en olisi muistanut ilman harjoitteita. 

Esimerkiksi aistihavaintoihin keskittyminen tuntui nostavan pintaan sellaisia asioita, joiden olemassaolosta en ollut oikein edes ollut tietoinen. Ja koska tehtävät olivat järjestään melko lyhyitä, niihin tarttuminen ei tuntunut liian ylivoimaiselta työviikon jälkeen.

– Ilkka Kuosmanen

Kurssin kymmenen viikon aikana olen saanut inspiroivaa ja hyödyllistä oppia luovan kirjoittamisen tueksi. 

Etäopiskelu on tuntunut hyvältä. Opiskelua on voinut edistää juuri siihen aikaan, kun itselle on sopivinta. Jännityksestä kihelmöiden olen odottanut sunnuntaiaamupäivisin ilmestyneitä materiaaleja ja tehtäviä. 

Viikkoaineistot ovat timanttisia! Niissä on taitavasti kiteytetty luovan kirjoittamisen ydinasiat. Ne ovat myös hyvin käytännöllisiä ja kannustavia, pureutuvat juuri niihin kohtiin, jotka ovat kirjoittajalle haasteellisia. Anu-Liisalle haluaisin sanoa, että kiitos täsmällisestä, viisaasta ja kannustavasta tyylistäsi. Olet luonut lämpimän, inspiroivan ja kannustavan tunnelman tälle kurssille! Kiitos siitä! 

– Adela Pajunen

Hei Anu-Liisa! Kiitän sinua kurssin johtamisestasi. Ilman kurssiasi ja kannustavia palautettaisi en olisi päässyt tähän kirjoittamisvireeseeni. Olet erinomainen ymmärtämään ideani ja ajatukseni. Kiitos! 

– Marjatta Munukka

Kurssin kymmenen viikon aikana olen ollut sunnuntaisin hiukan jännittynyt. Minkähänlaista osviitta ja neuvoa Anu-Liisa tänään jakaa? Kertaakaan en pettynyt. 

Vaikka olen ikäni kirjoittanut, tuntui, että kaikki ohjeet olivat tuoreita ja tavallaan uusia. Erityisesti minulle on ehkä hyötyä havainnoinnin opettelusta ja tarinareseptin noudattamisesta. Oli tosi hyvä, että ryhdyin tuumasta toimeen ja ilmoittauduin kurssille. 

Emmin ensin, koska pienituloisena eläkeläisenä jokainen euro on tärkeä. Mietin, maltanko käyttää niistä osan tähän. Hyvä, että maltoin. En ole katunut tippaakaan. 

– Tuuli Tamminen-Syrjälahti

Kurssille miettimäni tavoite ylittyi moninkertaisesti, sain ihan valtavasti. Suosittelen kurssia lämpimästi kaikille tarinan kirjoittamisesta haaveileville. 

Kurssi avaa konkreettisesti ja mielenkiintoisesti tarinan kerronnan maailman monet mahdollisuudet. Se innostaa ja kannustaa rohkeaan avautumiseen ja luo ihan uusia valmiuksia kirjoittamiseen. Paljon enemmän kuin mitä pystyin edes kurssille ilmoittautuessani kuvittelemaankaan.

 Superkiitos tämän kurssin kehittämisestä! Olen niin iloinen, että sain olla mukana.

 – Riitta Luhanka-Aalto

Joka sunnuntai odotin uusia harjoituksia ’sormet näppäimillä’, valmiina sukeltamaan seikkailuihin. Anu-Liisan viisaat ja lempeät ohjeet ravitsivat sydäntä, sielua ja mielikuvitusta. Suosittelen kurssia oman äänensä ja itsensä etsijöille, uusia luovia virikkeitä kaipaaville, kaikille kirjoittaville ihmisille. Kurssi oli löytöretki monella tasolla: teknisesti, sisällöllisesti ja emotionaalisesti.

 – Anja Kuhalampi

Tästä on hyvä jatkaa kirjoittajan uraani. Voin lämpimästi suositella kurssia kaikille, jotka haaveilevat oman tarinansa kirjoittamista tai vain muuten vaan kirjoittamisesta. Anu-Liisa johdattaa sinua lempeällä mutta varmalla otteella kirjoittamisen ihmeelliseen maailmaan.

 – Outi Hjelmeroos

Suosittelen kurssia. Se jäsentää ajattelua. Se voi olla matka itseen, surutyötä, terapiaa, historian tallentamista. Mitä vain! Kiitos kurssista!

– Marja Kallioniemi

Suosittelen lämpimästi kurssia kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille! Jokaisen tarinat ja kokemukset ovat ainutlaatuisia ja arvokkaita, ne ansaitsevat tulla näkyviksi ja jaetuiksi. Lisäksi kirjoittaminen suo mahdollisuuden näkökulman laajenemiseen, ymmärryksen lisääntymiseen ja eheytymisen tunteeseen. 

– Seija Honkanen

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä: anuliisa@tarinavoima.fi

Tarinavoima - rakentamassa maailmaa, jossa inhimillinen kehittyminen on arvossaan.

Nouse uudelle tasolle kirjoittamisen voimalla.

Inspiraatiota ja luovuutta kirjoittamiseen - kirjoittamisen verkkokursseja.