Kirjailija Petri Tamminen seisoo aurinkoisessa koivikossa

Artikkeli:
Lämmin ja nerokas tarina kohtaamisesta ja toveruudesta

Kun kohtaat avaruusolennon — Viisi tärkeää ohjetta
Petri Tamminen, kirjoittaja
Valpuri Kerttula, kuvittaja
Karisto 2019
Osta kirja Kariston verkkokaupasta

Kirjailija Petri Tammisen ensimmäisen lastenkirjan nimi on: Kun kohtaat avaruusolennon – viisi tärkeää ohjetta.

Onnellinen kohtaaminen ja toveruus ovat lastenkirjojen ikiaikaista ydintä. Tamminen kertoo siitä lämpimällä, humoristisella sävyllään ja kirkkaalla virkkeellään.

Tamminen ei lässytä eikä saarnaa. Hän on konkreettinen ja havainnollinen ja käyttää tavallista, ilmaisuvoimaista ja ymmärrettävää kieltä — ja onnistuu silti puhumaan monimutkaisista sielullisista asioista ja ulottumaan aina avaruuden kummillisuuksiin asti.

Petri Tamminen Kun kohtaat avaruusolennon lastenkirjan kansi
Petri Tammisen kirjoittaman, Valpuri Kerttulan kuvittaman ”Kun kohtaat avaruusolennon – Viisi tärkeää ohjetta” -lastenkirjan kansi

 

Tammisen tarinassa toveruus syntyy luonnollisesti arkisen ja ihmeellisen välille – niin luonnollisesti, että lukijakin unohtaa avaruusolennon eriskummallisuuden.

Tavallisesta ja ihmeellisestä tulee kumppanukset, ja syntyy kaunis myötätunnon, myötäelämisen ja toisen tajuamisen kokemus.

Ja tämä kaikki kerrotaan Tammisen kauniilla, kirkkaalla virkkeellä rytmisesti hyvin, tiiviisti, mutta ei tungetusti.

Erilaisuuden kohtaaminen on kirjassa niin tilannesidonnainen, ettei lukija edes huomaa saavansa elämänohjeita – vaikka siitä onkin kysymys.

Lukija elää tarinan mukana ja tulee huomaamattaan ajatelleeksi, miten toisen ihmisen tulokulma voi tosiaan olla kovin erilainen kuin oma, mutta kuitenkin yllättävän sama, koska me kaikki tarvitsemme ja kaipaamme yhteyttä ja ymmärrystä.

Tamminen on kirjasta puhuessaan maininnut suomalaisen sananlaskun: “Talo elää tavallaan, vieras kulkee ajallaan”.

Tällä hän viittaa tarinan syvälliseen sanomaan: minulla on oikeus olla minä, ja sinulla on oikeus olla sinä, ja meidän molempien oikeus omaan olemiseemme voi toteutua yhtäaikaisesti, kun ymmärrämme toistemme erilaisuuden ja samanlaisuuden.

Tulee mieleen Martin Buberin filosofia. Mutta siinä mielessä Tamminen on Buberia parempi, että hän kertoo sanomansa niin hienosti, että lapsikin ihastuu – aikuisista puhumattakaan.

Näin kirja alkaa

Voisiko sinun pihallesi laskeutua avaruusalus? Esimerkiksi jo huomenna? Riippuu pihan koosta. Avaruusalus tarvitsee tilaa suunnilleen saman verran kuin keskikokoinen vesilätäkkö.

Entä mihin kellonaikaan avaruusalus voisi laskeutua?
Avaruusalukset voivat laskeutua jopa puoli kahdeksalta aamulla.
Sehän on ihan pian. Se on niin pian, että sitä kannattaa ajatella heti.

Kirjailija Petri Tamminen toimii Tarinavoiman asiantuntijana.

 


Osta kirja omaksi tai lahjaksi!

Voit hankkia kirjan suoraan Kariston verkkokaupasta.

https://www.karisto.fi/sivu/tuote/kun-kohtaat-avaruusolennon/2441299


 

Liity Tarinavoiman klubiin!

  • Lähettämällä tiedot kuittaan tietäväni oikeudestani hallita omia tietojani tästä aukeavan yksityisyydensuoja- ja GDPR-lausuntomme mukaan.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.