Nainen kirjoittaa muistikirjaan

Artikkeli:
Kun käsikirjoitus valmistuu

Sain sähköpostiin mukavan viestin: ”Hei Anu-Liisa, olen viimeistelemässä käsikirjoitustani ja julkaisen kirjan alkusyksystä.

Viestin kirjoittaja, Riitta Luhanka-Aalto, osallistui kurssillemme pari vuotta sitten. Nyt hän on julkaissut teoksensa ”Miten innostua yrittäjyyteen”.

Kyselin Riitalta hänen kokemuksistaan:

Miten kirjoittaminen alkoi ja eteni sinun tapauksessasi?

Aloitin materiaalinkeruun vuonna 2019. Kuuntelin webinaarin kirjan kirjoittamisesta, luin paljon kirjoja ja ryhdyin raivaamaan kalenteristani aikaa kirjoitustyölle.

Tärkeä vaihe oli Tarinavoiman kirjoituskurssit, perus- ja jatkokurssi vuosina 2019–2020. Niiden aikana tekstin tuottaminen helpottui. Minua auttoi myös muiden osallistujien kirjoittajatarinoiden kuunteleminen. Kirjan fokus alkoi kurssien aikana hahmottua.

Et kirjoittanut perinteistä elämäkertaa – miten elämäkertakirjoittamisen ohjeet soveltuivat sinulle?

Ohjeet soveltuivat mainiosti myös omaan kirjoitustyöhöni, vaikka en kirjoittanut perinteistä elämäkertaa. Kertaakaan en kurssien aikana huomannut, etteikö siellä saadun opin voinut ihan täysin hyödyntää myös omaan kirjoitustyöhöni.

Oliko kirjoittamisen aikana joku erityisen vaikea vaihe?

Kustantajaa etsin pari vuotta. Olin yhteydessä Suomen tärkeimpiin kustantamoihin. Kerta toisensa jälkeen tuli kielteinen vastaus. Koronavuosi tuotti kustantamoihin ryntäyksen, jolloin tuntemattoman kirjoittajan mahdollisuudet olivat minimaaliset.

Vaikea vaihe oli myös se, kun käsikirjoituksen loppuvaiheessa totesin, että aineistoa on liian paljon ja piti ryhtyä miettimään, mihin fokusoin.

Milloin helpotti?

Helpotti suunnattomasti, kun päädyin julkaisemaan kirjan Books on Demand -palvelun kautta. Lähipiirini ja perheen kannustus on toki ollut hyvin tärkeätä alusta alkaen. Kirjoitustyössäni minua on auttanut myös oma kirjoittamisen mentorini, jonka kanssa olemme säännöllisesti palaveroineet, ja olen saanut häneltä paljon kannustusta kirjoitustyön eri vaiheissa.

Jo keväällä 2020 suoritin kyselyn pitkän yrittäjäuran kollegoilleni, ja sieltä saatu palaute kannusti sekin viemään projektia eteenpäin.

Mitä haluaisit sanoa kirjoittajille, jotka haaveilevat tarinansa kirjoittamisesta?

Kirjoitustyö pitää vaan rohkeasti aloittaa. Kirjoituskursseja pidän tärkeänä apuna. Oman kirjan aihe, sisältö ja rajaus tarkentuu kurssien aikana pikkuhiljaa.

Lue lisää Tarinavoiman Kirjoita elämäsi tarinat -kurssista